Afbeeldingen verkleinen voor uw website

In vrijwel iedere website komen afbeeldingen voor. Met WordPress kun je dit natuurlijk prima zelf toevoegen. Maar dat brengt een aantal mogelijke problemen met zich mee.

Het probleem met afbeeldingen in uw website

Het grootste probleem is dat afbeeldingen vaak erg groot worden opgeslagen vanuit een camera. Deze groottes zijn vaak ideaal voor print, maar veel te groot voor webpagina's. Dit heeft 2 grote nadelen:

• Uw webpagina's worden trager (omdat de browser een groter bestand moet ophalen)
  • Uw hosting opslagruimte raakt sneller vol

Hoe groot mogen afbeeldingen voor het web dan zijn?

Hier zijn een aantal richtlijnen voor:

• Qua breedte is het ideaal tussen de 600pixels en 1000 pixels
  • Niet meer dan 72DPI (camera's slaan vaak afbeeldingen op met 300DPI!)
  • Bestandgrootte van max 800KB

Hoe weet ik of mijn afbeeldingen te groot zijn?

Dat kan vrij makkelijk. Klik op de afbeelding met uw rechter muisknop en bekijk de eigenschappen. Hierin staat de bestandsgrootte altijd bij. Is de afbeelding groter dan 1MB zou u het dus kleiner moeten maken. Afbeeldingen vanuit camera's kunnen soms zelfs 8MB of meer zijn!

Hoe maak ik mijn afbeeldingen kleiner?

Dit gaat heel makkelijk met Photoshop. Omdat dit in de meeste gevallen alleen gebruikt wordt door 'designers', is het niet de ideale tool voor u als website editor. Gelukkig zijn er veel online tools!

Tool: Picresizer.com

De tool die ik laatst geprobeerd heb is Picresize.com. Hiermee kun je makkelijk:

• Een afbeelding uploaden
  • Aangeven hoe breed / hoog de afbeelding mag zijn (Geef dus MAX 1000 pixels breed aan)
  • Aangeven hoe groot het bestand mag zijn (vaak hoef je dit niet in te voeren, omdat de afbeelding al kleiner wordt gemaakt)

Probeer het direct zelf: www.picresizer.com